4 Metode cum să studiezi comportamentul clienților pe timp de criza

Studierea comportamentului clientului

Situațiile de criză generează schimbări radicale atât în piață, cât și în felul în care este percepută piața de către consumatori. Comportamentul clienților pe timp de criză este instabil, aceștia au o atitudine precaută și sunt mult mai sceptici cu privire la cumpărarea unui produs. Acest fapt face ca vânzarea să fie de trei ori mai dificilă, decât în mod normal, iar antreprenorii trebuie să-și redefinească strategiile de marketing, pentru ca afacerile lor să supraviețuiască. 

Pentru a redefini oferta și pentru a crea un plan de acțiuni de criză eficient, trebuie să începi prin a analiza piața și mai ales, să acorzi o mare importanță studiului comportamentului clienților tăi. Iată câteva acțiuni de marketing care te vor ajuta să aflii date importante despre preferințele și prioritățile clienților tăi pe timp de criză și astfel să-ți redefinești oferta și mesajele. 

1. Programează interviuri prin convorbiri video online

O modalitate eficientă cu ajutorul căreia poți studia comportamentul clienților tăi, este să programezi interviuri online prin video call, în timpul cărora, ai șansa să le adresezi întrebări directe. O astfel de metodă este foarte utilă, deoarece ai un control mare asupra direcției în care se îndreaptă discuția. În plus, aflii detalii pe care nu ai fi reușit să le aflii cu ajutorul unui chestionar și ai posibilitatea să studiezi comportamentul nonverbal. Ulterior,poți folosi toate datele aflate, spre exemplu: care e cea mai problemă cu care se confruntă, limbajul utilizat, cum s-au schimbat preferințele sale în timpul crizei, etc, în mesajele campaniilor tale de promovare.

2. Utilizează chestionare pe site

Deși cu ajutorul interviurilor prin video, reușești să obții mai multe date importante, și chestionarele pe site sunt o metodă eficientă datorită volumului mare de răspunsuri pe care îl poți obține. Mulți clienți sunt reticenți în a răspunde direct la întrebări și preferă anonimitatea, astfel, chestionarele pe site reprezintă o soluție pentru a-și exprima opinia în confortul personal. Un dezavantaj este că nu vei putea pune foarte multe întrebări în chestionar și trebuie să-l construiești în așa fel încât să reușești să obții informația care te interesează folosind întrebări puține.

3. Folosește Google Analytics

O altă metodă, mai puțin directă, de a studia comportamentul clienților tăi, este să analizezi cu ajutorul Google Analytics, ce fac vizitatorii pe website. Te uiți la cum se comportă diferit comparativ cu ce făceau de dinainte de criză: ce caută pe site, care pagini au crescut ca trafic, ce oferte le stârnesc interesul mai mult. În acest fel, tu îți poți actualiza website-ul, astfel încât să atragi atenția spre anumite reclame sau să realizezi pagini noi care răspund căutărilor de pe site.

4. Folosește A/B testing

Chiar dacă și înainte de situația de criză foloseai metoda A/B testing, în timpul crizei este  necesar să o folosești, deoarece comportamentul clienților se schimbă, iar tu trebuie să schimbi abordarea și să vezi la care mesaje răspund și cum li s-au schimbat preferințele. Poți seta experimente A/B fie direct pe site, fie prin reclamele de Facebook.

Situațiile de criză încearcă de cele mai multe ori capacitatea marketerilor și antreprenorilor de adaptare, creativitatea și capacitatea de a găsi soluții într-un timp scurt și cu bugete mici. Dacă și afacerea ta are nevoie de o redefinire a ofertei sau vrei să aflii care sunt soluțiile pentru a face față crizei actuale, rezervă-ți un loc la webinarul gratuit Cum să găsești clienți noi din online, pe timp de criză. Vom discuta despre cum a influențat criza actuală majoritatea afacerilor, despre soluții de promovare online și cum ai putea aplica aceste pe afacerea ta. 

Leave a Reply