În acest articol îți prezentăm cum arată evoluția comerțului online din ultimii 5 ani conform datelor agregate de către echipa GPEC și ARMO (Asociația Română a Magazinelor Online).
România are una dintre cele mai mari creșteri ale volumului de vânzări prin canalele de comerț online, iar dacă ne raportăm la cei 9,5 milioane de vizitatori unici al websiteului OLX.ro, putem spune românii doresc să cumpere și să vândă prin intermediul onlineului.

După cum poți observa în graficul de mai sus, valoarea totală a achizițiilor online de produse a crescut de la an la an cu valori între 27% și 50%, până la 3,5 miliarde euro în 2018. Cu astfel de evoluții putem spune că avem o piață în continuă creștere.

Valoarea estimată a vânzărilor de Black Friday a crescut de la 75 milioane euro în 2014 până la 250 milioane în 2018.
Mai este loc pe piața de comerț online din România?

Deși numărul de magazine online a crescut exponențial în ultimii 2 ani, Iulian Stanciu (CEO, eMAG) a menționat într-un interviu faptul că cel mai mare magazin din Franța are 80 milioane de produse, pe când pe eMAG sunt doar 3,5 milioane, astfel există un potențial mare pentru a intra noi jucători pe piața de comerț online. Concluzia sa este că încă nu acoperim suficient de bine cererea.

Daca ai în plan să deschizi un magazin online este bine să știi cum a evoluat valoarea medie a coșului de cumpărături în funcție de domeniu. În acest moment, magazinele online de electronice au coșul de cumpărături la 876 lei, iar în Home & Deco valoarea medie a coșului este de 624 lei.
De asemenea, conform statisticilor Omniconvert cea mai bună rată de conversie o au librăriile online. Respectiv, în cazul acestora, 3 din 100 de vizitatori fac o achiziție.

În final, ține cont că traficul magazinelor online a ajuns să fie în proporție de 80% de pe dispozitive mobile. Adaptează-ți comunicarea pentru acest canal.

Așadar, dacă ai deja un magazin care comercializează produse, dar nu este încă online, sau dacă dorești să pornești o afacere în domeniu, nu mai sta pe gânduri! S-ar putea ca la un momentdat să treacă valul și să nu mai prinzi creșteri așa spectaculoase iar concurența va fi tot mai acerbă.
Dacă n-ai mai făcut vânzări online până acum, nu-ți face griji. Înscrie-te în Online Mastery și află cum poți câștiga clienți din online ca un profesionist. De asemenea, îți recomandăm toate evenimentele de comerț online, întâlnirile informale cu alți antreprenori și furnizori sau colaborarea cu agențiile de marketing. Acestea te vor ajuta să fii la curent cu cele mai importante noutăți din domeniu.
Mult succes!

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști.
În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.
[…] Evoluția comerțului online din România în ultimii 5 ani (2014 – 2018). (vezi statisticile) […]
[…] (sursa: https://onlinemastery.ro/2019/01/24/evolutia-comertului-online-din-romania-in-ultimii-5-ani-… […]