
Este doar un mit că rolul specialiștilor de Social Media sau Marketing Online este să „piardă vremea” pe rețelele sociale, să facă virale sau să mergă la conferințe și la party-uri. Defapt realitatea este alta.
Am filmat cum arată ziua unui specialist de Social Media sau Marketing Online și am punctat 10 mituri care merită uitate de către antreprenori sau alți profesioniști din orice companie.
Cum arată ziua unui specialist de Social Media sau Marketing Online
Ziua specialiștilor de Social Media sau Marketing Online poate să înceapă cu puțin sport, o cafea și un mic dejun sănătos, urmate mai apoi de munca la birou (7-8 ore de sarcini de online). În unele zile s-ar putea să fie și deplasări „pe teren” cu sesiuni foto, participări la conferințe și evenimente, întâlniri cu clienți sau colaboratori și parteneri.
Ce sarcini are un specialist de Social Media sau Marketing Online
Am împărțit sarcinile unui specialist de comunicare în 8 categorii principale:
- analiză de piață;
- realizarea de planuri, bugete, campanii și strategii;
- setarea procesului de comunicare online care să genereze notorietate, prospecți sau vânzări pentru companie;
- implementarea acțiunilor de comunicare online pe website (bannere, oferte etc.);
- comunicare pe rețelele sociale (setarea canalelor, realizarea de postări sau story-uri organice);
- realizarea de articole pe blog;
- comunicarea prin newsletter;
- promovarea prin publicitate online (pe Facebook, Google și alte website-uri);
- folosirea altor tactici de comunicare online (marketing afiliat, chat bots etc.);
- raportarea rezultatelor;
- îmbunătățirea acțiunilor;
- realizare de parteneriate;
- coordonarea de parteneri suport (agenții web, designeri, copywriteri, agenții foto-video etc.);
- colaborarea cu top management-ul și cu majoritatea departamentelor din companie: vânzări, relații cu clienții, financiar, resurse umane, R&D.
În cursul Online Mastery toate aceste sarcini de analiză, planificare și implementare le detaliez sub formă de tutoriale practice, începând de la stabilirea obiectivelor, până la implementarea și raportarea campaniilor de publicitate online, social media etc.
10 Mituri: ce roluri are un specialist de Social Media sau Marketing Online
O părere generală și greșită despre specialistul de Social Media sau Marketing Online este că acesta poate să facă de toate și este un fel de „Jack of all trades”. De aici se trag cele mai multe mituri care merită demontate.
1. Mit: specialistul de Social Media face website-ul și design-ul materialelor de comunicare
Specialiștii de marketing au studii în comunicare, de aceea, rolul lor este să știe cum ar trebui să arate și să funcționeze website-ul, asemenea unui agent puternic de promovare și vânzări. Cu privire la realizarea website-ului din punct de vedere tehnic și al design-ului materialelor de comunicare, specialiștii de SM și Marketing Online n-au obligația să aibă skilurile cum să-l facă. În general, aceștia nu au cunoștințele și experiența profesioniștilor de IT & design. Din acest motiv, serviciile de design și programare este important să fie delegate.
În concluzie, este un mit că specialistul de Social Media sau Marketing Online ar trebui să știe să facă website-ul. Cu toate acestea, este important ca un specialist de comunicare online să știe să facă următoarele lucruri cu privire la website:
să știe să traducă nevoile companiei în specificații pentru realizarea unui website care să-și atingă scopul sau scopurile propuse;
- să poate să-i ofere o structură logică și convingătoare;
- să urmărească respectarea regulilor de folosire a identității de brand;
- să creeze texte convingătoare și corecte din punct de vedere gramatical sau corecte din punct de vedere al modului de folosire a tonului vocii companiei;
- să stabilească ce tip de conținut extra este nevoie pentru a fi realizat de către parteneri (conținut foto, video, audio);
- să se asigure de realizarea acestui conținut conform strategiei companiei și a scopului website-ului;
- să înțeleagă ce presupune procesul de realizare a website-ului din punct de vedere tehnic și design și să coordoneze colaboratorii care se ocupă de aceste aspecte.
Cu privire la realizarea de design pentru bannere, imagini de Social Media, broșuri, cărți de vizită și alte materiale vizuale, un specialist de comunicare cu experiență va avea cunoștințe despre cum se fac aceste materiale, însă nu va avea expertiza să le facă precum un profesionist în design. Este greșit să existe așteptări de la specialiștii de comunicare online să fie designeri. Sunt două roluri distincte, cu pregătire diferită și care fiecare necesită aprofundare și experiență pentru a produce rezultate remarcabile.
O mențiune importantă: adăugarea de filtre în Instagram și de texte peste Story-uri, decuparea simplă a unor poze pentru newsletter/blog sau alte sarcini de bază nu se pun ca fiind sarcini de design și ar trebui totuși să le știe face orice specialist de comunicare online.
2. Mit: specialistul de Marketing Online are rolul de a face vânzări
Un alt mit despre acești specialiști este că ei și centrează și dau cu capul, adică aduc potențiali clienți și este tot rolul lor de a duce vânzarea până la capăt. În unele companii mici, probabil se practică acest lucru.
Din punct de vedere al pregătirii specialiștilor de Marketing și Social Media, aceștia nu au expertiza de a face vânzări în mod profesionist. Uneori s-ar putea să fie ca atitudine și stil chiar la polul opus al unui agent de vânzări eficient. Este una să atragi potențiali clienți printr-o comunicare în masă, iar alta este să convingi un client să cumpere într-o discuție 1 la 1. Aptitudinile sunt diferite, chiar dacă împart informații comune.
În cazul magazinelor online, specialiștii de comunicare pot aduce direct vânzări, însă cineva tot va trebui să servească clienții și să urmărească comenzile. Acest lucru nu mai este în responsabilitatea specialiștilor de Social Media și Marketing Online.
3. Mit: Relații publice se ocupă și de Relațiile cu publicul, adică specialistul de Social Media face și client service
În cazul companiilor mari, a magazinelor online și a afacerilor digitale, este normal ca zilnic să se primească zeci de mesaje directe, e-mailuri pe adresa de contact și comentarii la postări. O persoană care are rolul de a răspunde tuturor acestor mesaje îi va rămâne puțin timp să facă și alte acțiuni de comunicare și nu va fi eficient să facă două joburi într-unul.
În cazul companiilor mici, unde vin doar 2-3 mesaje pe zi, nu este o problemă ca specialistul de Marketing să răspundă acestora. Din contră, îl va ajuta să cunoască problemele sau situațiile clienților.
Chiar și în prima variantă în care există o persoană sau o echipă dedicată de relații cu publicul sau client service, este important ca Marketing Manager-ul să fie la curent cu feedback-urile venite de la clienți sau potențialii clienți. Acestea pot să ofere idei pentru îmbunătățire a produselor și a serviciilor actuale sau dezvoltarea altora noi.
4. Mit: specialistul de comunicare online trebuie să facă și secretariat
O secretară are rolul de a stabili întâlniri și agenda managerului, de a primi invitați la biroul companiei, de a lua notițe de la întâlniri etc. Toate acestea iau timp și nu rezolvă problema comunicării online, respectiv acestea nu duc la atingerea obiectivelor de marketing. Dacă pentru un manager este mai important să primească ajutor pentru organizarea agendei zilnice, atunci are nevoie de o secretară, nu de un specialist de comunicare online.
Pare puțin ciudat să vorbim despre această situație, însă este frustrant pentru specialiștii de online care sunt puși să facă sarcini de secretariat. Aceste sarcini le iau din timpul de care au nevoie să-l dedice sarcinilor pentru care au fost cu adevărat angajați. În cazul acesta se face o irosire de timp, bani, expertiză și încredere.
5. Mit: sesiunile foto și video sunt suficiente să fie făcute cu telefonul de către specialistul de Marketing Online
În loc să nu existe deloc conținut online pe website-ul și canalele sociale ale companiei, pentru început, este în regulă să existe poze și clipuri video făcute doar cu telefonul de către onliner. Acest tip de poze și clipuri video oferă credibilitate afacerii, însă nu inspiră profesionalism.
Așadar, este în regulă să se realizeze conținut pentru Social Media cu telefonul de către specialistul de comunicare, dar numai în anumite cazuri:
- pentru comunicări zilnice și trecătoare (ex. un story cu un client fericit care transmite un testimonial);
- pentru postări cu rolul de a umaniza compania (ex. live-uri spontane de la aniversarea în firmă a unui coleg sau a unei colege);
- pentru instantanee care au rolul de a suprinde ceva inedit, de moment (ex. când vine un cadou de la un partener);
- pentru a transmite veridicitatea anumitor produse prin prezentări de deschidere (unboxing) și folosire a acestora de către un utilizator comun.
Cu toate acestea, atunci când este nevoie să se facă poze de produse pentru website / meniu / broșuri / flyere, poze cu echipa, clipuri video de la anunțare a unei știri importante și pentru alte situații oficiale, este necesar să se apeleze la profesioniști în domeniu. Specialiștii de Social Media și Marketing Online au limitări în ce pot și ce știu să facă cu minimele aparate și cunoștințe pe care le au.
La fel ca în cazul profesioniștilor de programare și design, pentru a dobândi expertiză în arta foto-video este necesar să se investească mult timp pentru a câștiga aptitudini de realizare și editare de materiale de calitate. Este mai puțin probabil să se găsească experți în comunicare online care să fie la fel de buni în foto-video ca și profesioniștii din domeniu.
6. Mit: comunicarea pe Social Media este pentru a face virale
Comunicarea pe Social Media nu este despre „virale”. Un material viral are calitatea de a se răspândi organic (neplătit) cu o viteză rapidă la un număr foarte mare de utilizatori. Pentru a realiza un astfel de material fie există noroc foarte mult, fie se depune un efort de creație care nu este disponibil oricui și oricând. Este practic imposibil ca fiecare material pe care îl realizează cineva să devină viral. Până și Robotzii au scăzut în popularitat la un moment dat.
Câteva aspecte de luat în considerare:
- A face un material viral fără efort este 99% noroc și 1% știință.
- A face un material să devină viral prin muncă, necesită atât de multă muncă încât este imposibil să se facă un viral pe zi, pe săptămână sau chiar pe lună. Vorbește cu Mircea Popa, cunoscut drept Mircea Bravo, și vei afla că în spatele clipurilor sale care s-au răspândit viral a fost mult efort de gândire și producție.
- Un viral poate să ajute afacerea, dar poate și să o și încurce. Imaginează-ți că o firmă produce borcane cu dulceață, iar capacitatea de producție este de maxim 20 de borcane pe zi. Dacă un viral produce o cerere de 1.000 de borcane în fiecare zi timp de două săptămâni va fi imposibil să fie serviți clienții, iar vorba negativă va ajunge la toți acești potențiali clienți care probabil nu vor mai reveni să cumpere de la această companie pe viitor.
A cere unui specialist de Social Media sau Marketing Online să producă câte un viral în fiecare săptămână este greșit, ținând cont de motivele enumerate anterior. Comunicarea online este bine să aibă o dezvoltare în ritmul companiei.
7. Mit: specialistul de Social Media și Marketing Online gestionează produsele de pe website
Urcarea de produse pe website sau editarea lor poate să fie o sarcină consumatoare de mult timp în cazul magazinelor online mari. Aceasta este o muncă aproape mecanică, rutinieră, care nu necesită cunoștințe și experiență de Marketing Online pentru a fi realizată de către un angajat. În cazul magazinelor online cu volum mare de produse este recomandat să existe editor dedicat care să se ocupe de gestiunea produselor.
În schimb este bine ca specialistul sau managerul de Marketing Online să ofere un ghid despre cum să fie aranjate și realizate descrierile și prezentarea produselor pe website încât să fie cât mai convingătoare și ok din punct de vedere SEO.
Pentru magazinele online mai mici sau afacerile care oferă servicii, care necesită un timp mic de editare și gestiune a paginilor de produse și servicii, este în regulă să se apeleze la expertiza specialiștilor de comunicare online pentru editarea acestora.
În final, cel mai important este să se pună în balanță costul de oportunitate: dacă specialistul de comunicare ar face alte sarcini de promovare, în loc să editeze pagini de website, ar produce mai multe valoare pentru companie?
8. Mit: nu se poate trăi din jobul de specialist de Social Media sau Marketing Online
Un specialist de comunicare online poate să câștige la fel de bine ca orice alt specialist de marketing. Salariile nete încep de la minimul pe economie și pot să ajungă pentru cei în funcții de management la peste 1.000-1.500 euro pe lună.
Este un job bun în care nu te plictisești, înveți mereu lucruri noi și observi instant rezultatele muncii.
9. Mit: oricine poate face asta
Aptitudinile și cunoștințele de analiză, planificare și comunicare online pot să le dobândească oricine (cursul Online Mastery ajută pentru acest lucru), însă rolul de specialist de Social Media sau Marketing Online nu se potrivește oricui.
Un specialist bun de comunicare online trebuie să aibă:
- abilități foarte bune de comunicare în scris/video/audio;
- cunoștințe despre cum funcționează afacerile și procesele de vânzare-cumpărare;
- interes pentru comportamentul consumatorilor;
- interes pentru artele vizuale ale comunicării;
- aptitudini de lucru cu platformele de comunicare și publicitate online;
- interes sporit pentru cifre și tehnologie;
- atenție la detalii;
- capacitate de adaptare și flexibilitate;
Persoanele care nu au atributele de mai sus s-ar putea să nu se bucure de acest job și nu-l vor face cu plăcere, deci nu este pentru oricine.
10. Mit: specialiștii de Social Media sau Marketing Online trebuie să facă SEO on-site
A face SEO on-site înseamnă optimizarea website-ului pentru motoarele de căutare prin îmbunătățirea tehnică a platformei și realizarea de conținut potrivit pentru indexarea de către roboții deținuți de Google, Bing sau alte motoare de căutare. După cum spuneam și la mitul 1 specialiștii de comunicare online nu au pregătire în programare sau dezvoltare web, de aceea (în general) sunt limitați privind capacitatea de a face modificări tehnice care să ajute website-ul să fie mai bine indexat în motoarele de căutare.
Cu toate acestea, este important ca specialiștii de Marketing Online să cunoască factorii tehnici care punctează website-ul pentru a crește în rezultatele la căutări și să știe să-i analizeze. De asemenea, dacă observă anumite probleme, să le semnaleze persoanei tehnice care a realizat platforma pentru a face îmbunătățirile necesare. De menționat că îmbunătățirile cerute este important să aibă sens în context de eficiență financiară raportată la rezultatele care se pot obține în urma îmbunătățirilor.
În concluzie, specialiștii de comunicare online au nevoie de timp și experiență dedicată în domeniu pentru a realiza acțiuni eficiente care să ducă la atingerea obiectivelor de marketing și business. Orice sarcini în plus care-i defocalizează de la scopul lor le vor genera ineficiență și frustrări.
Tu ce părere ai? Lasă-mi un comentariu dacă ai întâlnit și alte mituri cu privire la specialiștii de Social Media sau Marketing Online.

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști.
În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.
Ar fi ideal si un articol la fel de edificator despre ce ar face (concret) un specialist de marketing online. Multumesc si pentru asta. Spor
Alina,
Am menționat chiar sub video care sunt responsabilitățile specialiștilor de Marketing Online:
– analiză de piață;
– realizarea de planuri, bugete, campanii și strategii;
– implementarea acțiunilor de comunicare online pe website (personalizarea website-ului cu bannere de oferte, realizarea de categorii de ofertă sau cupoane etc.), comunicare pe rețelele sociale (postări organice), pe blog (articole), prin newsletter, prin publicitate online (reclame pe Facebook, Google și alte website-uri) sau prin alte tactici de online (ex. marketing afiliat);
– raportarea rezultatelor (măsurarea vizibilității comunicării, raportarea lead-urilor sau vânzărilor din online etc.);
– îmbunătățirea acțiunilor;
– realizare de parteneriate;
– coordonarea de parteneri suport (agenții web, designeri, copywriteri, agenții foto-video etc.);
– colaborarea cu top management-ul și cu majoritatea departamentelor din companie: vânzări, relații cu clienții, financiar, resurse umane, R&D.
S-ar putea sa nu fie prea multe firme in Ro care sa angajeze un astfel de rol…
Companiile care nu obțin vânzări din online s-ar putea să nu angajeze un astfel de specialist. Pentru acestea este necesar întâi să realizeze un proces de comunicare online care să le aducă vânzări sau prospecți, încât să-și permită angajarea unei persoane dedicate acestui mediu de promovare.
Recomand companiilor la început să considere setarea acestui proces de comunicare online ca o investiție care poate să fie amortizată în timp din rezultatele obținute. Un specialist bun ar ști să seteze un astfel de proces. Altă variantă ar fi apelarea la o agenție pentru astfel de servicii sau colaborarea cu freelanceri.
Foarte fain articolul. Mama si cate mai sunt …
Fa si brosuri explicative, eventual interactive, cataloage de produs, mape prezentare, machetare si decoruri externe(offline), eventual si lectii de social media cu cei care vor sa iti lase un review/testimonial (asta e cea mai recenta aberatie pe care am auzit-o), postarea pe retele moarte (twitter/google plus etc) ca asa trebuie. Si mai sunt multe situatii pe care le-am intalnit si in firme mici si in firme mari.
Foarte fain ai structurat informatiile
Din păcate și specialistul ar trebui sa știe are îi sunt atribuțiile. Mulți aleg titulatura dar nu fac nimic din ceea ce ai scris.
Așa este! Ai punctat un lucru important. Specialiștii ar trebui să știe care le este rolul și responsabilitățile și să aducă rezultatele necesare.