
Așa cum spunea Jeff Bezos, brandul tău este ceea ce spune lumea despre tine când nu ești în încăpere. În mod similar, brandul unei companii este ceea ce vorbesc clienții între ei când marketerul nu este de față.
Așadar, dacă vrei un brand de încredere este important să generezi o percepție de încredere și o rumoare pozitivă în jurul brandului.
Cum poți câștiga încrederea consumatorilor în brand?
Să construiești un brand de încredere presupune câțiva pași simpli, însă ceea ce este mai greu este să faci acești pași în mod constant pentru o perioadă îndelungată. Precum a spus și Warren Buffett: „ia 20 de ani să construiești o reputație și 5 minute să o distrugi”.
- Livrează ceea ce promiți în comunicarea brandului, în mod constant, cu minimul de erori posibil, pentru o perioadă îndelungată.
- Controlează toate punctele de interacțiune cu clientul pentru a livra o experiență de brand conform promisiunii.
- Comunică continuu (intern și extern) în concordanță cu valorile, misiunea și viziunea brandului.
- Păstrează o imagine unitară pe termen lung. Respectă identitatea brandului (culorile, simbolul, fonturile, sloganul etc.) și folosește-o coerent și constant în comunicare. Pentru acest lucru este important să folosești un manual de brand sau cel puțin un ghid de identitate.
- Îmbunătățește mereu produsele și serviciile oferite pentru a menține promisiunea de brand față de clienți.
- Comunică transparent și sincer.
- Realizează și acțiuni de promovare a brandului, nu doar a produselor și serviciilor.
Vrei un brand de încredere? Este important să respecți cele 7 puncte de mai sus, nu căuta portițe de a trișa, iar rezultatele vor apărea. Construirea brandului este un maraton, nu un sprint.
Dacă vrei să urmărești evoluția încrederii în brand, realizează un studiu în acest moment și repetă-l în fiecare an, după ce te asiguri că faci cei 7 pași de mai sus. Evoluția ar trebui să fie vizibilă.
Cum poate influența competiția încrederea în brand
Un lucru este sigur: competiția poate mereu să-ți atace acțiunile și comunicarea de brand. De aceea este important să acorzi mare importanță definirii brandului înaintea comunicării acestuia. Spre exemplu, dacă definești un brand nou care este împotriva egalității de drepturi între sexe, îl vei face vulnerabil atacurilor competitorilor.
Așadar, primul pas în a combate competiția este să definești un brand cu o viziune și valori respectabile. În al doilea rând este important să construiești un brand transparent și sincer. Atunci îți va fi mai ușor să-ți menții direcția și să combați atacurile. În final, asigură-te că acțiunile companiei și comunicarea de brand sunt mereu aliniate.
Este important un brand într-o piață aglomerată de competitori?
Cu cât sunt mai mulți competitori, cu atât brandul este mai important. Într-o piață în care diferențierea produselor prin caracteristici este tot mai nesemnificativă, brandul poate să facă diferența pe termen lung prin apel la emoție, leadership, comunitate sau contribuție.
Corporațiile multinaționale nu mai sunt de mult timp producători de bunuri și servicii, ci constructori de branduri. Principala lor activitate este marketingul. Se asigură că mixul de produs-preț-distribuție-comunicare este adaptat la nevoile și aspirațiile consumatorilor, iar brandul este perceput ca de încredere.
Vrei și tu un brand de încredere ca al unei corporații? Atunci acordă importanța cuvenită marketingului și pune-l în centrul afacerii tale. ❤
Acest articol a fost inspirat de întrebările primite de elevii de liceu de la Transylvania College, pe care i-am vizitat cu ocazia reîntoarcerii la școală. Mă bucur să văd că există astfel de inițiative care deschid mintea elevilor pentru a vedea dincolo de informațiile predate în manualele școlare.

Călin Biriș este trainer și consultant de marketing, fondatorul programului de marketing Online Mastery, autor al cărții și al podcastului „Antrenamentul de Marketing”. Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști.
În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.
Inca un articol de calitate si foarte folositor scris de Calin. Felicitari!
Succint, dar chiar sunt 7 pasi esentiali.
Mulțumim mult pentru că ai dat curs invitației, Călin și pentru că ai ales să petreci o oră din timpul tău alături de liceenii noștri. Ne dăm seama cât este de important, în procesul lor de formare, să întâlnească oameni autentici, specialiști din diverse domenii care nu se tem să vorbească și despre provocările întâlnite, despre îndoielile avute pe parcurs, despre clarficiarea misiunii personale, despre mentalitatea de care e nevoie pentru a merge înainte. A fost atât de utilă și frumoasă întâlnirea cu tine, sper că vei putea reveni în curând!