
În comunicarea online a companiei sunt unele lucruri pe care le verificăm și actualizăm cu regularitate (cifrele de vânzări sau leaduri, statusurile pe Social Media etc.), iar unele pe care le facem o dată sau de două ori pe an. Dacă simți energia pozitivă a primăverii și vrei să împrospătezi comunicarea companiei, urmează aceste direcții pe care ți le recomand.
Comunicarea online a companiei – ce să verifici și să actualizezi
1. Aspectul website-ului
Dacă ai făcut recent (în ultimul an) website-ul, atunci poți să sari acest pas. Dacă design-ul website-ului nu este actualizat de mai mult de 3 ani, poate este timpul pentru un refresh. Câteva aspecte de care să ții cont:
- fonturile folosite;
- culorile folosite;
- imaginile și persoanele care apar în poze;
- ofertele afișate (poate unele au expirat);
- optimizarea pentru mobil;
- afișarea meniului pe mobil.
Pentru mai multă inspirație, poți să găsești pe websiteul 99designs.com un articol despre trendurile din 2019, însă reține că strategia proprie de comunicare trebuie să primeze în fața trendurilor. Dacă ai stabilit că direcția de comunicare a companiei este doar cu fotografii cu oameni implicați în afacere (angajați, clienți, parteneri etc.) atunci nu este indicat să schimbi macazul doar pentru că este în trend folosirea de animații.
2. Tipurile de reclame folosite și țintirea reclamelor
Facebook, Google și ceilalți jucători din industria de publicitate își actualizează continuu formatele de reclamă și modalitățile de țintire ale acestora. Dacă n-ai mai actualizat de anul trecut reclamele pe care le folosești în rezultatele la căutări, este bine să știi că au apărut extensie de oferte și ai posibilitatea de a adăuga 3 titluri la fiecare reclamă. De asemenea, pe Facebook poți folosi gif-uri în reclame, sau poți realiza spoturi video dintr-un set de fotografii, direct din platforma de publicitate.
În cazul în care actualizezi reclamele și tot nu ai vânzări sau leaduri, vezi dacă te încadrezi la unul dintre cele 10 motive de ce reclama de Facebook nu îți aduce rezultate.
3. Planul de postări
Puterea obișnuinței s-ar putea să fie cel mai mare inamic al rezultatelor bune de comunicare online pe Social Media. Atunci când comunicăm zilnic, timp de mai mulți ani, pe o pagină de Facebook sau un cont de Instagram, este imposibil să nu intervină o rutină. Aceasta poate să omoare interacțiunea fanilor cu postările pe care le realizezi.
Dedică-ți o oră sau două pentru a revizui tipurile de postări care au avut cele mai bune interacțiuni în trecut și pe cele care n-au funcționat. Fă un brainstorming cu colegii/colegele și gândiți-vă la idei noi de postări. Mai apoi, testează noile postări și vezi ce rezultate obții. O „igienă” a postărilor, merită făcută cel puțin o dată la 6 luni.
4. Articolele de pe blog
Unul dintre scopurile articolelor de blog poate să fie ca acestea să aducă trafic organic (gratuit) din rezultatele la căutări. De aceea, este important să te uiți ce trafic organic îți aduc articolele în fiecare lună și planifică ce poți să îmbunătățești la acestea pentru a genera extra vizite din rezultatele la căutări.
Spre exemplu:
analizează poziția articolelor în rezultatele la căutări pentru expresiile relevante;
- analizează folosirea cuvintelor cheie relevante în titluri, subtitluri, descrierea articolului, în textul alternativ al pozelor;
- analizează cu ce idei noi, poze sau clipuri video poți completa articolele;
- analizează ce link-uri interne mai poți adăuga, sau înlătura;
- analizează ce surse de backlinks poți obține în plus;
- verifică articolele de linkuri care nu mai funcționează;
În plus, te poți gândi să promovezi din nou unele articole mai vechi pe care le-ai îmbunătățit, pentru a genera mai multe interacțiuni, comentarii sau vânzări.
5. Aspecte care țin de SEO
Continuând discuția despre optimizarea pentru motoarele de căutări, este bine ca în cazul în care nu urmărești cu regularitate modificarea poziție paginilor website-ului vostru în rezulatele la căutări, merită ca de 2-3 ori pe an să vezi ce poți să îmbunătățești. Este important să ții cont că algoritmul Google se schimbă uneori zilnic.
Câteva aspecte la care să te uiți:
- dacă website-ul are SSL;
- cum s-a modificat viteza de încărcare a website-ului;
- dacă aveți link-uri întrerupte, care duc la pagini 404;
- dacă aveți pagini relevante care nu sunt indexate, sau n-au o poziție bună în rezultatele la căutări (în SERP);
- dacă competitorii v-au depășit ca număr de backlinks;
- ce oportunități/trenduri au apărut în comportamentul de căutare al clienților, pentru a crea pagini sau articole noi;
6. Pop-up-urile și magneții de abonați
În cazul în care ai anumite instrumente (reduceri, ebook-uri, clipuri video etc.) care îți atrag abonați în lista de newsletter, verifică dacă este timpul să faci o actualizare a acestora. Poate n-ai adăugat opțiunea de consimțământ privind protecția datelor (GDPR), poate pop-up-ul nu se mai afișează, poate conținutul instrumentului nu mai este de actualitate și trebuie să faci altul nou.
7. Comunicarea online prin newslettere
Tot pe partea de e-mail marketing, este important să faci o revizie astfel:
- curăță lista de abonați privind e-mailurile inactive, sau irelevante;
- actualizează design-ul mesajelor;
- actualizează mesajele automate;
- diversifică tipul de conținut pe care îl comunicați;
- încearcă zile și ore noi la care să comunici.
Toate cele de mai sus, fă-le cu precauție. Unele dintre ele trebuie testate, iar dacă au rezultate mai slabe, revino la setările anterioare.
8. Secțiunea de întrebări frecvente
O zonă des ignorată în comunicarea online a companiilor este cea de întrebări frecvente. Aceasta este scrisă de obicei la realizarea website-ului, iar apoi este lăsată să facă pânză de paianjen. În cazul în care, pentru afacerea voastră aveți un responsabil sau o echipă dedicată pentru partea de relații cu clienții, atunci este imporatnt ca cel puțin o dată al 6 luni- 1 an, să verificați împreună actualitatea răspunsurilor din secțiunea FAQ și ajustarea celor care sunt depășite. De asemenea, recomand și:
- adăugarea de întrebări și răspunsuri noi;
- adăugarea de răspunsuri și în format video, audio sau prezentare;
- optimizarea întrebărilor și răspunsurilor pentru motoarele de căutare;
- folosirea unor întrebări și răspunsuri ca și teme de articol, newslettere sau campanii de Marketing Online.
La fel ca atunci când faci curat într-o casă, este mai ușor și mai cu spor dacă lucrezi în echipă la curățenia de primăvară. Îți recomand să mobilizezi mai multe persoane care te pot ajuta (interne sau extene), pentru a face o treabă cât mai bună și rapidă.
Comunicarea online presupune o muncă continuă, însă din când în când ajută să rupi puțin ritmul și să faci astfel de verificări și „curățenii”, care pot ajuta pentru a genera noi clienți și notorietate de brand.
Noi am început deja curățenia de primăvară. Începe și tu! 🙂
Dacă dorești să mai citești astfel de articole utile, încsrie-te la newsletter folosind formularul din bara laterală a blogului.
Mult spor!
Călin Biriș fondatorul Online Mastery, cursul online de la A la Z despre Marketing Online, și al podcastului Antrenamentul de marketing.
Din 2009 până în prezent a susținut seminarii și prezentări de marketing la care au participat zeci de mii de antreprenori și tineri profesioniști. În timpul liber se implică ca voluntar și în organizații precum Romanian Business Leaders, AIESEC și IAA.
În trecut a fost director de marketing la două dintre cele mai cunoscute branduri din online-ul românesc: Trilulilu și Zonga. De asemenea, a fost partener timp de 7 ani în agenția de marketing Loopaa și a condus timp de 4 ani asociația de tineri profesioniști în MarCom IAA YP Cluj. În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.